Pagina's

zondag 25 augustus 2013

Heerlijke komkommerpickle!



Op dit moment staan er 7 (!) komkommerplanten in de tuin. Toch iets te enthousiast gezaaid in het voorjaar ;>). Gelukkig zijn het niet 7 dezelfde komkommers maar 4 verschillende soorten: gewone, 'italiaanse' (tenminste zo noem ik ze, omdat ik ze kreeg van een Italiaanse buurman...), true lemon (rond en geel) en snackkommers. Sinds een paar weken kom ik dus na ieder moestuinbezoekje thuis met minstens 2 komkommers. En daar moet natuurlijk wat mee gebeuren!

Dus op zoek naar komkommerrecepten... Na een beetje zoeken vond ik een Engels recept van komkommerpickle op het blog 'Il Porcino', waarvoor dank!

Gemaakt en erg lekker! Het lijkt op ingemaakte augurken (maar dan intenser van smaak) en is heerlijk bij wat nasi, door de salade of op een broodje kaas. Dus hierbij voor iedereen die ook met een komkommeroverschot zit, het recept....

Ingrediƫnten
- drie komkommers (ongeschild)
- 1 grote ui, fijn gesneden
- 85 gr. zeezout(vlokken)
- 500 ml. ciderazijn
- 250 gr. kristalsuiker
- 1 tl. korianderzaad
- 2 tl. mosterdzaad
- 1 tl. jeneverbessen
- 1 tl. kurkuma (geelwortel)
- klein bosje dille (ik heb flink wat gedroogde dille gebruikt)

Snijd de komkommers in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de helften vervolgens in stukken van ongeveer 5 cm lang en snijd ze vervolgens (in de lengte) in reepjes van ongeveer een halve centimeter breed. Doe alle komkommerreepjes met de fijngesneden ui in een kom en meng het zout er doorheen. Dek de kom af bijvoorbeeld met plastic folie en zet het 24 uur in de koelkast.


Spoel de volgende dag de komkommer af met koud water en laat alles in een vergiet goed uitlekken. 

Doe ondertussen de azijn, de suiker en alle specerijen in een (grote) pan waar dadelijk ook alle komkommerreepjes in passen en verwarm alles. Laat de azijn met de kruiden en suiker circa 5-10 minuten pruttelen (het hoeft niet te koken) zodat de smaken zich goed vermengen. 



Voeg dan de komkommer toe en breng alles aan de kook. Roer af en toe alles goed door zodat alle komkommerreepjes bedekt zijn met het mengsel. Laat de komkommerreepjes een minuut koken en haal dan de pan van het vuur. 


 Trek de dille in stukjes en meng die door de pickled komkommer. 

Doe de pickled komkommers in de gesteriliseerde potjes en bewaar de potten op een koele, donkere plek totdat je ze gaat opeten.

1 opmerking:

  1. Hoi Roos,

    Grappig, dit recept lijkt exact op wat ik heb gedaan met courgettes (http://deboon.blogspot.nl/2013/08/courgette-inmaken-in-zoetzuur.html). Of het nu komkommer is of courgette: het is in ieder geval smullen!

    Bedankt voor het delen!

    groetjes,
    Kees
    twitter @keesdeboon

    BeantwoordenVerwijderen