Deze lente volg ik een cursus 'Geneeskrachtige kruiden' bij Het Kruidenrijk in Haaren. Eén van die geneeskrachtige voorjaarskruiden is de brandnetel die in deze periode op z'n krachtigst is. Om deze 'kracht' te bewaren kun je er bijvoorbeeld zalf van maken, zodat je er het hele jaar gebruik van kunt maken. Tijdens de cursus hebben we geleerd dat je de zalf kunt gebruiken bij brandwondjes, blaren, insektenbeten, jeuk. Daarnaast is het ook een trekzalf wat wil zeggen dat het vuil, ontstekingen, acne uit de huid kan trekken/kan reinigen.
Het maken van brandnetelzalf is redelijk eenvoudig en leuk om te doen. Onderstaand recept is op basis van vaseline. Het voordeel daarvan is de lange houdbaarheid (zeker 2 jaar) en het feit dat het buiten de koelkast bewaard kan worden.
Zo maak je brandnetelzalf:
1) Koop vaseline die ongeparfumeerd en zuurvrij is. Bijvoorbeeld die van Etos
2) Pluk brandnetelblad (bij jonge brandnetels van bv 20/30 cm kun je al het blad gebruiken; bij grotere brandnetels pluk je de toppen)
3) Smelt de vaseline 'au-bain-marie' en voeg zoveel brandnetelblad toe dat je een mooi prutje krijgt vol met brandnetels
4) Laat 2 tot 3 uur heel zachtjes op staan. Let op dat je het water in het pannetje tijdig aanvult, anders kookt het droog. Steeds even roeren.
5) Laat afkoelen
6) Herhaal stap 4 en 5 (opwarmen, roeren, afkoelen) totdat het in totaal 10 uur heeft opgestaan. Dat is voor een hoeveelheid van circa 250 gram. Voor grotere hoeveelheden moet het langer opstaan.
7) Na de laatste keer opwarmen, giet je het prutje door een stukje kaasdoek en giet je de helder groene (nog vloeibare) zalf in glazen (donkere) potjes. Als je doorzichtige potjes gebruikt, dan moet je de zalf in het donker bewaren.
Wat een leuk idee! Heb helaas net die paar brandnetelstengels die in mijn tuin stonden, eruit getrokken en in de groene bak gegooid..... Volgende keer beter!!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Maaike (www.gekkiggeitje.nl)
ik maak ook brandnetelzalf, maar niet met vaseline, dat is een afval product van de petrochemiche industrie... je ruikt ook de petroleum nog als je het verarmt, ik doe het met kokosolie....
BeantwoordenVerwijderenmijn idee precies
VerwijderenMet vaseline spreekt mij ook tegen. Hoe doe je dat dan met kokosolie?
BeantwoordenVerwijderenBeetje late reactie maar je kunt ook olijfolie gebruiken om de brandnetels in te laten trekken. Maak daarna de zalf door er bijenwas aan toe te voegen.
BeantwoordenVerwijderen