zondag 9 februari 2014

Poeperdepoep


Mijn eerste serieuze blogbericht dit jaar gaat over ... POEP! Want ja het is er weer: dampende stalmest om fijn in de volkstuin te verspreiden.

Ieder jaar kunnen de tuinders van het volkstuincomplex zich inschrijven voor een een flinke portie mest. En zo'n kans laat je natuurlijk niet liggen! ;>) Dit weekend werd de mest geleverd. Dus gewapend met schep en handschoenen heb ik een halve kuub mest verzameld, poe(p)poe(p)...

Maar hoeveel stalmest heb je nu eigenlijk nodig voor de (moes)tuin? 
Ik kon nergens terugvinden hoeveel mest ik voorgaande jaren heb gebruikt, dus heb ik op internet gezocht en in mijn tuinboeken gekeken. Nou, ik kan je zeggen: overal waar staat iets anders!! Hieronder een soort van conclusie.

Mest kun je vanaf de herfst tot het voorjaar over de grond verspreiden. De meningen zijn verdeeld over wat de beste tijd is. De AVVN-site geeft aan dat de mest in het voorjaar moet worden verdeeld:
Een halve kuub (= 500 liter = circa 7 kruiwagens) compost of stalmest per 100m2 aanbrengen. Dit geldt voor de moestuin. Voor een siertuin gebruik je de helft.


Zelf doe ik aan vruchtwisseling en heb ik zes groentevakken. De mestbehoefte is per vak verschillend (voor de handigheid: 1 kruiwagen is circa 70 liter):

Koolgewassen:   
Zeer ruim bemesten: zo'n 18 liter per m2.

Bladgewassen:
Ruim bemesten: 10 liter per m2

Vruchtgewassen:
Ruim bemesten: circa 14 liter per m2

Wortelgewassen:
geen verse stalmest

Aardappels:
geen verse stalmest

Peulgewassen:
geen verse stalmest

Nou, ik hoop dat je er iets aan hebt. Aanvullingen en opmerkingen zijn zeer welkom!

3 opmerkingen:

  1. Hoihoi, ik vroeg me af hoe groot jouw groente bedden zijn, ik heb 7 bedden van 5m lang en 1 tot 1.20 breed. Daar ligt gelukkig de mest al op :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Annemiek, Fijn dat bij jou de mest er al op ligt! Ik heb - als echt kantoorwatje - al vijf dagen last van m'n rug van het mest-sjouwen. Mijn groentebedden zijn trouwens 4 meter lang bij 1 tot 1.20 meter breed. Dus bijna hetzelfde als bij jou! Ik heb zes bedden. Waar gebruik jij het zevende bed voor?

    BeantwoordenVerwijderen