Pagina's

woensdag 6 maart 2013

Pittige Pompoensoep



Afgelopen weekend Geroosterde pompoen kikkererwten & chorizosoep gemaakt uit het pompoenboekje wat ik in mijn vorige blogpost beschreef. Echt een heeeerlijke pittige (winter)soep! Gegeten met geroosterd brood & walnotenolie en erbij een glas bio-riesling. Lekkere combi.

Hieronder het recept en wat afbeeldingen van de ingrediënten. De kikkererwten heb ik vervangen door borlottibonen, omdat ik die nog had. Zeker lekker, maar kikkererwten zien er smakelijker uit, dus die gaan er volgende keer gewoon in.

Eet smakelijk!


Ingrediënten

• 450 g pompoen, geschild, en in blokjes van 1-2 cm gesneden
• 5 el olijfolie
• 1-2 mespuntjes chilivlokken


• 1 grote ui
• 2 wortels, in blokjes
• 2 stengels bleekselderij, in blokjes
• 180 g chorizo zonder vel en in blokjes


• 1 verse Spaanse peper, zonder zaadjes en fijngesneden
• 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
• 1 bosje peterselie, blaadjes en steeltjes apart fijngehakt
• 1 tl komijnpoeder
• 1 tl korianderzaadjes 



• 2 el gehakte, verse oregano of 1,5 el gedroogde
• 1 blikje tomaat in blokjes, 200 g
• 1 blik van 400 g kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld (op de foto borlotti-bonen)


• 1 liter groentebouillon
• versgeperst citroensap, naar smaak
• zout en versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor tot 190° C. Leg de pompoen op de bakplaat en meng met 2 eetlepels olie. Breng op smaak met zout, peper en chilivlokken. Rooster in de oven, tot bruin en zacht, 35-40 min. 

Verwarm intussen de rest van de olie in een grote sauspan en voeg de ui toe met een beetje zout. Zet het vuur lager en bak langzaam, af en toe roeren, in 10-15 minuten zacht gaar. Voeg de wortel, bleekselderij en chorizo toe en bak nog een 5-7 minuten. 

Nu kunnen de verse Spaanse peper, knoflook, gehakte peterseliesteeltjes en specerijen erbij. Roerbak dit nog eens 4-5 min. 

Doe dan de oregano, tomaat, kikkererwten en de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat zachtjes nog eens 10 -12 min. doorkoken tot de groente zacht is. Roer dan de pompoen erdoor. 

Pureer de helft van de soep tot een grove puree, doe die terug in de pan en verwarm opnieuw (heb ik niet gedaan, gewoon alles heel laten kan ook). 

Proef of de smaak goed is en voeg zonodig meer zout of citroensap toe. Als laatste roert u de gehakte peterselie erdoor, serveer gloeiend heet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten