donderdag 30 mei 2013

Tip: Stokken voor bonen plaatsenOnlangs heeft een aardige buurman mij geholpen met het plaatsen van bonenstaken. Hij gaf wat handige tips die ik hier graag deel.

1) Doe vijf bonen in een potje potgrond en laat voorkiemen in de kas. Doe dit in april dan heb je in mei al mooie plantjes! Als je ze niet laat voorkiemen, dan kun je  de bonen in mei ook direct rond de stokken zaaien (circa 3 cm in de grond).

2) Plaats 8 bamboestokken van 2,5 meter een beetje schuin in de grond zodat ze bovenaan kruisen. De ruimte tussen de vier stokken is ongeveer 50 cm. En de diepte (dus tussen de tegenoverliggende stokken) is circa 75 cm.

3) Bindt ze bovenaan vast (ik heb ty-raps gebruikt)

4) Laat een stok schuin langs de geplaatste stokken lopen en steek deze een flink stuk de grond in. Dit is voor de stevigheid (als de bonenplanten groot worden, dan kunnen ze best veel wind vangen en daarom moet de constructie stevig zijn).

5) Bindt de schuine stok aan de bamboestokken vast (hier ty-rap gebruikt)

6) Haal de bonen uit het potje en plaats het geheel direct in de grond (je hoeft de bonenplantjes dus niet uit elkaar te halen).


Een heel duidelijk filmpje over het voorzaaien van stokbonen heb ik op mijn filmpjes-pagina gezet.

4 opmerkingen:

 1. Handig, zo'n buurman. De constructie ziet er stevig uit en de bonen hebben zo te zien ook een goede start gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He Roos goede tips en bedankt voor het delen ervan! Dit jaar nog geen bonenstaken voor mij, maar volgend jaar doe ik er zeker aan mee.

  groetjes,
  Kees

  twitter @keesdeboon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede avond, wat een leuke blog, ik heb vandaag uw blog dan ook geleeld op mijn facebook pagina van kostelijk leven ( https://www.facebook.com/kostelijk0leven )

  Hopelijk vind u dit niet erg.
  Groetjes Elisa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Elisa, leuk hoor dat m'n blog op je facebookpagina hebt gezet!

   Verwijderen