Pagina's

zondag 28 juli 2013

Regenboogsnijbiet


Het ziet er net zo leuk uit als de naam doet vermoeden: REGENBOOGSNIJBIET. De snijbiet groeit in allerlei leuke kleurtjes van geel tot rood en van wit tot bijna lichtgevend roze. En deze vrolijke steeltjes met blad zijn ook nog erg lekker! Je kunt er alle kanten mee op in de keuken: rauw door salades, roerbakken, door de stamppot, koken en een soepje van maken én door een omelet.

Dat laatste kwam ik afgelopen week tegen in het moestuin/kookboek 'Het nieuwe stadstuinieren'. Dit leuke boek kocht ik tijdens de Koninginnemarkt voor 1 euro (!). Ja dit gelukkie moet ik toch even noemen ;>). Hoe dan ook, hieronder het recept van omelet met snijbiet. Ik heb het gemaakt als hoofdmaaltijd met salade, en de volgende dag koud bij de lunch. Erg lekker!


Recept kuku (= een Perzisch omelet)

2 eetlepels rozijnen
1 eetlepel koolzaadolie of olijfolie, plus 2 theelepels
2 middelgrote fijngehakte uien
200 gram fijngehakte snijbietbladeren met stelen
100 gram fijngehakt zuringblad (ik heb raapstelen gebruikt)
zeezout
50 gram pijnboompitten
6 eieren
4 eetlepels kwark
vers gemalen peper
snufje cayennepeper
handvol fijngehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 200 graden

Overgiet de rozijnen met kokend water en laat weken.

Bak de uien goudbruin in wat olie en zet ze apart.

Doe de gehakte groenten met een snufje zout in de pan en bak ze al roerend tot ze geslonken zijn. Giet ze af in een vergiet. Doe de uien erbij, de uitgelekte rozijnen en de pijnboompitten.

Maak vervolgens het eiermengsel. Sla de eieren los met kwark, zout, peper en cayennepeper. Doe dit bij het groentemengsel.

Verhit een pan op laag vuur met 2 theelepels olie. Giet het mengsel in de pan en bak 10-15 minuten totdat de onderkant goudbruin is.

Serveer met fijngehakte peterselie.

4 opmerkingen:

  1. Prachtig he die snijbiet?! Super dat je dit geweldige boek van Celia Brooks voor 1 euro op de kop heb getikt! Is mijn favoriete moestuinboek dat ik inmiddels al 7 maanden leen van de bieb... ;-). Ik heb dit recept nog niet gemaakt, maar ziet er overheerlijk uit, dankjewel voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi, informatief blog heb je, Roos! Ik had nog nooit van regenboogsnijbiet gehoord, maar nu dus wel. Geweldig om zulke dingen zelf te kunnen telen. Ik mis mijn tuintje ....:-(

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor je leuke reactie! En hopelijk kun je nog ergens aan een tuintje komen! Bijvoorbeeld ééntje huren bij een volkstuincomplex. Doe ik ook, is erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen