woensdag 16 oktober 2013

Half oktober: hoe staat het erbij?

We zitten nu een aardig eindje in de herfst en ik ben eigenlijk verbaasd hoeveel er nog te oogsten valt zo half oktober. Dus even de feiten op een rijtje:

Vruchtgewassen
Van de vier courgetteplanten leeft er nog één en daar groeien nog 3 courgettes aan! De laatste aubergine heb ik vandaag geplukt. Ook staan er nog een paar paprika's (die maar niet rood willen worden). En in het vruchtenperk ook een bloemetje: cosmos die al sinds juli bloeit! Ga ik volgend jaar zeker weer zaaien!
Perk Vruchtgewassen
Cosmea
Knol- en wortelgewassen
Dit vak staat nog helemaal vol met Parijse worteltjes, venkel, knolraap, knolselder en pastinaak. Voorin wat tuinkers gezaaid op de plek waar eerst de bieten stonden
Perkje knol en wortel
Venkel

Aardappelveldje
Al tijden geleden de aardappels gerooid (truffel, rode emma en doré). Daarna nog, tegen de wetten van de vruchtwisseling in, wat pompoenen laten groeien. Deze week de laatste twee pompoenen geoogst.

Peulgewassen
De borlottibonen heb ik aan de stok laten drogen en zitten nu thuis in de pot (als voorraad voor de winter). Er staan nog wat pronkbonen, maar dat stelt weinig meer voor. En op een leeg stukje achter de bonen nog wat spinazie gezaaid.
Perkje peulgewassen
Koolgewassen
Het perkje met koolgewassen staat nog redelijk vol met rode kool, paarse spruitjes, boerenkool (nog klein) en palmkool. Voorin nog wat pas gezaaide rucola.
Koolperk
Paarse spruitjes

Bladgewassen
De witlofwortels heb ik er deze week eruit gehaald en liggen nu te 'drogen'. Een buurman gaat vertellen hoe nu verder... ben benieuwd. Verder nog diverse soorten sla staan. Zelfs nog wat jonge roma-sla geplant met een pet-fles erover tegen de kou. Er staat nog prei, bleekselderij en regenboogsnijbiet.
Bladgewassen
Regenboogsnijbiet

Kas
Alle tomaten in de kas hebben het loodje gelegd op één cherry-tomaat na: Sungold, de zoetste cherrytomaat die ik ken (heerlijk!). Ook hangen er nog een paar vreemdgevormde komkommers in de kas.
De laatse cherrytomaatjes (Sungold)
Komkommers
Verder
En verder in de tuin, buiten de moestuinperken, nog volop herfstframbozen, nog wat bramen, mizuna, opnieuw opgekomen koriander, goudsbloemen, cosmea, lavatera, dahlia's, een roos die opnieuw begint te bloeien, oostindische kers in bloei, borage, andijvie, pepers, amandelen, peterselie, munt en nog allerlei kruiden.

En dat allemaal in de herfst. Mij hoor je niet klagen! :>)

2 opmerkingen:

  1. Wat is er nog veel moois te zien (en wat ziet het er netjes uit - ik kijk hier uit op een moestuinwildernis)!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig die snijbiet, bij mij wil dat niet groeien, evenals courgette.....wat heerlijk dat je nog zoveel in de tuin hebt staan!!

    BeantwoordenVerwijderen