woensdag 30 oktober 2013

Sambal Oelek of toch niet?!


De pepers hangen al tijden groen aan de plant en willen maar niet rood worden. Ik besloot ze er toch af te halen en ze te verwerken tot sambal. Sambal Oelek moest het worden, voor mij de meest gewone sambal. Even een recept gezocht op internet en wat bleek: supersimpel. Gewoon 10 pepers + 1 theelepel zout. Kan niet fout gaan, toch?

De laatste zin van het recept bevatte nog wel een belangrijke voorwaarde:
Was de lomboks. Als u de sambal niet te heet wilt, moet u eerst de lomboks opensnijden, het zaad en de zaadlijsten verwijderen en onder de lopende kraan wegspoelen. Wrijf ze met het zout op en stamp ze tot een brij. Als u deze sambal in een schoongewassen, goed afsluitbaar potje in de koelkast zet, kan ze vrij lang bewaard worden. Deze sambal mag u alleen oelek noemen als u het in de vijzel tot een pasta wrijft. Deze sambal dankt zijn naam aan de stamper of "ulek".

Ok dat werd dus de pepers in stukjes snijden en ... stampen in de vijzel:Na 10 minuten 'oelekken' was dit het resultaat: 


Ik besloot niet langer 'moeilijk te doen als het makkelijk kan' en de eretitel 'oelek' te laten voor wat het was. De staafmixer is tenslotte niet voor niets uitgevonden:. 


En voila, in 10 seconden perfecte 'Sambal staafmixer'. Inderdaad: supersimpel ! :>)

5 opmerkingen:

 1. Ha, ha, ha,hilarisch! Sambal staafmixer lijkt mij heerlijk. Wij hebben in Indonesië sambal leren maken, ja hoor oelek... Maar ja, daar heeft en wil helemaal niet iedereen een staafmixer. Weet je, jouw sambal staafmixer is sambal 2.0 zeg maar... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat ik met paprika's weldoe als ze nog niet rijp zijn, maar het wordt buiten al te koud. Dan knip ik ze met een zo lang mogelijk steeltje af en zet ze op z'n kop met dat steeltje in het water. Wel opletten dat de paprika/peper het water niet raakt anders gaat hij rotten. En dan worden ze binnen toch nog mooi rood.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goeie tip, ga ik uitproberen! Dank!

   Verwijderen
 3. Wat ze in Indonesië met een vijzel bedoelen is niet zo'n glad ding waarin niet te vijzelen valt maar een 'tjobek', die is van graniet en ruw van binnen, en dan is het zo gepiept.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Hugo, Dank voor je reactie. Vandaar dat het met mijn gladde vijzel niet lukte. Weer wat geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen