zondag 8 december 2013

Onkruid: YES! (lezing 2)


Zoals hiervoor aangekondigd zal ik drie blogposts wijden aan drie lezingen tijdens de volkstuinbeurs Groene Passie
De tweede lezing ging over onkruid en werd gegeven door Caroline Zeevat. Caroline heeft een volkstuin in Rotterdam. Ze opende met de zin dat alle planten die we nu hebben, oorspronkelijk wilde planten waren. En dat wilde planten vaak sterker en gezonder zijn. Dit geldt ook voor veel onkruiden. Waar de meeste mensen gruwen van onkruid gaat Caroline er heel relaxed mee om. Ze eet ze namelijk op! Zo heeft ze in haar tuin zevenblad, brandnetel, paardebloem, knopkruid, speenkruid en lepelblad. In haar leuke nieuwe 'Onkruidboek' kom je deze en allerlei andere eetbare onkruiden tegen.

Enige tips en weetjes:
  • Speenkruid is pittig en bitter en lekker in een salade (bv in het vroege voorjaar als er verder nog niet zo veel is).
  • Lepelblad groeit in de winter, het is een wilde plant.
  • Zet een pot over paardebloem heen om ze te bleken. Leuk om te doen en heerlijk om te eten.
  • Zevenblad kun je het hele jaar door eten. En als je het afknipt, dan hou je het in de hand.
  • Brandnetel is erg gezond en lekker.
  • Van knopkruid kun je het blad eten (en als je het afknipt, gaat het niet in het zaad). Het is veel werk, maar de smaak schijnt heerlijk te zijn.
  • Bij Vreeken's Zaden kun je zelfs zaad kopen van brandnetel en paardebloem.

Dus eet smakelijk allemaal! Zelf ben ik nog niet verder gekomen dan brandnetel en paardebloemblaadjes, maar daar gaat verandering in komen. In het voorjaar komt er gebleekte paardebloem op het menu. En verder wil ik wel eens weten hoe - het meest hardnekkige onkruid - zevenblad smaakt! En wat zijn jullie ervaringen met onkruid op je bord?

Meer weten? Kijk dan ook eens op de  facebook-pagina van Caroline Zeevat.

4 opmerkingen:

  1. Zevenblad is erg lekker! Heb er wel eens een snack met bladerdeeg van gemaakt maar vooral de pesto die je er van kan maken is bij mij favoriet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke lezing! Ik maak jam (gelei) en limonade van paardebloemen (de bloemen dus). Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dat boek heb ik ook al gelezen, staan idd leuke tips in!

    BeantwoordenVerwijderen