maandag 2 december 2013

Vergeten groenten (lezing 1)

Zoals hiervoor aangekondigd zal ik de komende drie blogposts wijden aan wat tips en weetjes die ik genoteerd heb tijdens een drie lezingen op de volkstuinbeurs Groene Passie.


De eerste lezing ging over vergeten groenten en werd gegeven door Lambert Sijens. Lambert is eigenaar van de 'Tuinen van Weldadigheid' in Veenhuizen waar hij tuinbouw, natuur, zorg en educatie combineert. De tuinen beslaan zo'n 3 hectare waarop honderden eetbare gewassen staan. Verder is er ook een bloemenpluktuin en zijn de tuinen te bezoeken.

Lambert gaf aan dat hij door het kweken van bijzondere (vaak vergeten) groenten, oude rassen in stand houdt. En daarmee levert hij een bijdrage aan de diversiteit van verschillende groentesoorten. In dit kader noemde hij ook het belang van stichting 'De Oerakker' die als doel heeft om oude historische land- en tuinbouwgewassen als levend cultureel erfgoed te behouden.

Lambert gaf ook nog wat tips en weetjes:

Brave Hendrik kun je als spinazie eten. Het is blijvend en vochtminnend.


Russische bladkool is een variant op boerenkool, maar dan zoeter.


- Echte snijbiet is groen en sterker dan (de latere variant) regenboogsnijbiet

- Palmkool kun je goed frituren (schijnt ook goed met boerenkool te gaan)

- Gaatjes in bonen (en stof erbij) duidt op een kever in de bonen. Stop de bonen dan min. 24 uur en max 1 week in de diepvries, dan worden eitjes en kevers gedood.

- Dille tussen kolen houdt koolwitjes tegen. Dit was een tip uit de zaal die ik zeker ga uitproberen!

- Phytophethera (berucht in aardappel en tomaat) is een schimmel die houdt van zure grond en niet van basische grond.

En verder kwam ik nog een leuk filmpje tegen waarin Lambert Sijens vertelt over zijn werk op de Tuinen van Weldadigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten