donderdag 22 mei 2014

Eetbare wilde kruiden van Victor Plukker


Afgelopen zaterdag gaf Victor Stukker van restaurant 'de keuken van gastmaal' een workshop over wilde kruiden tijdens het evenement 'Proef eetbaar Utrecht'. Regelmatig is Victor in het bos te vinden om zo eetbare planten bij elkaar te scharrelen voor het groentenmenu van het restaurant. Vanwege zijn plukgedrag gaat hij tegenwoordig door het leven als Victor Plukker :>) Ook voor deze workshop was hij al vroeg het bos in geweest om ons allerlei wilde planten/kruiden voor te schotelen. We werden getrakteerd op o.a. dennentoppen, rode klaverzuring, hondsdraf en adelaarsvaren. Verrassende smaken, erg leuk!

dennentoppen en vlierbloesemsiroop

overzicht van de planten die we mochten proeven

Hierbij de planten die we geproefd hebben met wat weetjes/tips. Een groot deel kun je ook wel in je (moes)tuin vinden. Meestal onder de noemer ONkruid, maar dat hoeft dus nu niet meer! ;>)
- wilde mosterd met gele bloemetjes (alles ervan is eetbaar)
- brandnetels (lekker in soepen of sauzen)
- kraailook (de knolletjes die onder de grond groeien kun je inmaken)
- wikke (de toppen kun je eten)
- kleefkruid (jonge toppen zijn goed eetbaar)
- duizendblad (gefrituurd het lekkerst)
- sering (om siroop van te maken)
- bloemen van salie (lekker!)
- look-zonder-look (blad smaakt naar ui)
- pinksterbloem
- vlierbloesem (heerlijk in siroop of gefrituurd)
- rode klaver (gedroogd of vers, lekker in de thee en mooi bij een gerecht)
- brandnetel (tip: jonge brandneteltoppen en jong braamblad geeft samen een lekkere thee; kan zowel gedroogd als vers)
- hondsdraf (bv in pasta)
- rode klaverzuring (lekker zuur)
- adelaarsvaren (fiddlehead, de jonge toppen zijn heerlijk knapperig, schijnt gebakken lekker te zijn)
- vogelmuur (aardse smaak, groeit hele jaar door; kan bv door salades)
- madeliefkopjes (kun je inmaken als kappertjes)
- bloemen van doorgeschoten radijs

Als je kruiden plukt kun je het beste een rieten mand (met theedoek) of een jute zak gebruiken. Dan blijven de kruiden het mooist

Wil je meer weten over wilde planten en kruiden, dan zijn dit de aanraders van Victor:
- herborist Frank Radder van de biologische kruidenkwekerij Puur Aroma. "Een bevlogen man met een mooie kruidenkwekerij die ook rondleidingen geeft"
- 'Het grote wildplukboek' van Edwin Flores
- Laurette van Slobbe die een website heeft over eetbare wilde planten en ook cursussen geeft
- Het boek 'Eetbare & giftige wilde planten' van Bruno P. Kremer om mee te nemen als je gaat plukken
En daar zou ik aan toe willen voegen:
- de leuke facebookpagina van Victor Plukker zelf
- het mooie initiatief Pluk de stad waar ik eerder een blogbericht over schreef

Ben benieuwd of jullie de hierboven genoemde planten ook wel eens gebruiken in gerechten?

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk om al die dingen te proeven...moet eerlijk bekennen dat ik daar niks van eet....ooit brandnetels in de thee gehad...en die vlierbloesemsiroop ook ooit gemaakt...de rest ...helaas....dus leuk om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke blog! Van de vlierbloesem heb ik weleens limonade gemaakt en ik heb in het verleden wel eens gedroogde brandnetelthee gedronken. De rode klaver is dat hetzelfde als rode wondklaver?

    BeantwoordenVerwijderen