zondag 26 oktober 2014

Kappertjes van Oostindische Kers


Het is al half oktober, maar de Oostindische Kers trekt zich hier niets van aan en bloeit gezellig verder. Je kunt van deze plant het blad en de bloemen eten en zelfs de (onrijpe) zaden! Aan iedere uitgebloeide bloem komen 3 zaden (groene bolletjes). Van deze zaden kun je heerlijke kappertjes maken. Hoe? Heel simpel:

- haal de groene zaden van de plant
- was de zaden goed schoon
- zet ze 24 uur in (zee)zout*
- spoel al het zout goed van de zaden af
- doe de zaden in een schoon glazen potje
- overgiet met wijnazijn en kruiden/specerijen naar smaak (bv laurier, knoflook en een stuk rode peper)
- laat een tijdje intrekken (zelf laat ik het minimaal twee weken staan)
- klaar!

Een heel duidelijk filmpje vind je op Foodtube

De smaak is echt bijzonder, een beetje geparfumeerd. Smaakt goed bij vis. Ik vind het zelf erg lekker in een tonijnsalade.

*Laatst was ik ze vergeten en hebben ze 10 dagen in het zout gestaan. Ik heb ze toen toch ingemaakt om te kijken hoe de smaak zou zijn: ze zijn zouter (logisch) en zeker ook erg lekker.
Kappertjes in het zout

2 opmerkingen:

  1. Toptip! Alle kappertjes verzamelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben zelf ook aan het kweken en het bereiden gegaan van deze heerlijke groene kappertjes, nu ik de Oostindische Kers herkende hier in de tuin. Dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen