zaterdag 9 mei 2015

Rabarber-bessen siroop met vanille


Gisteren de eerste oogst van dit jaar geplukt: 16 grote stengels rabarber! Heerlijk die zurige smaak van rabarber, vooral gecombineerd met zoet. Ik heb er een siroop van gemaakt uit het boek 'The big allotment challenge'. Een siroop van rabarber, rode bessen en vanille. De smaak is echt heerlijk geworden! Dus hierbij het receptje voor alle andere siroop-liefhebbers

Recept rabarber-bessen-siroop
(voor ongeveer 500 ml siroop)

450 gram rabarber in stukjes van 3 cm gesneden
150 gram rode bessen (zonder steeltjes)
225 gram fijne kristalsuiker
1/2 theelepel vanille-extract

1. Doe de rabarber met de rode bessen in een pan met 300 ml water. Breng aan de kook en laat het 10 minuten koken (de rabarber is dan moes geworden).

2. Laat het mengsel 1 uur uitlekken in een 'jelly bag' of in een zeef met een doek erin. Niet op het fruit drukken, want dan wordt de vloeistof troebel. (Ik heb het zelf iets minder precies gedaan: gewoon laten uitlekken in een fijne zeef zonder doek en dat ging ook prima)

3. Doe de vloeistof in een pan en roer de suiker erdoor. Verwarm voorzichtig en blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Breng het daarna aan de kook. Voeg het vanille-extract toe en giet de siroop in een gesteriliseerde fles. Bewaar de siroop in de koelkast en gebruik binnen een maand.

5 opmerkingen: