maandag 24 augustus 2015

Gemarineerde cherrytomaatjes uit de oven


De tomaten in mijn kas doen het enorm goed, dus ik ben een gelukkig mens! Gisteren kwam ik thuis met een berg cherrytomaatjes. Deze heb ik gemarineerd en in de oven half laten drogen. Simpel en heerlijk! De tomaatjes zijn lekker als snack of door de salade. Ze combineren ook heel goed in een pasta met zalm. Als je ze niet allemaal tegelijk gebruikt, dan kun je ze bewaren in een pot met olie in de koelkast. Wil je ze ook maken? Dan volgt hieronder het recept. Eet smakelijk!
Tomaatjes in olie

Recept

Begin met het maken van een marinade. Dit kun je gewoon uit de losse pols doen, net wat je lekker vindt. Ik heb onderstaande marinade gemaakt en dat is voldoende voor een ovenbakplaat van 40x40 cm:
- 75 olijfolie
- 4 tenen knoflook heel fijngehakt of (nog beter) geraspt
- 1/2 tot 1 theelepel gerookt paprikapoeder (Pimenton) 
- 1 theelepel gerookt zout
- 2 theelepels gedroogde oregano
- klein scheutje balsamico-azijn

- Verwarm de oven voor op 125 graden

- Snijd de cherrytomaatjes door midden en leg ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat
- schep met een theelepel de marinade op de tomaatjes
- zet de bakplaat in het midden van de oven
- bak de tomaatjes 2 uur in de oven op 125 graden, open af en toe de oven om wat vocht vrij te laten. De tomaatjes zijn nu klaar voor gebruik. Wil je ze nog iets verder drogen dan laat je ze er nog even in zitten. Zelf heb ik na 2 uur de oven uitgezet ('s avonds laat) en de tomaatjes er de hele nacht in laten zitten. Zo drogen ze nog op lage temperatuur iets verder door. Ik vind ze zo perfect! 
Tomaatjes na het bakken

4 opmerkingen:

  1. ohh ja heerlijk, heb ik pas ook gemaakt....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, ga ik zeker proberen. Kun je ook vertellen hoe lang de tomaatjes houdbaar zijn? Als ze in olie ingelegd worden en zo?
    Groetjes van een nieuwe volger.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Birgitte,
    Ze zijn beperkt houdbaar in de koelkast, ik denk ongeveer 3 tot 4 weken. Als je er veel tegelijk maakt, zoals ik heb gedaan, kun je ook een deel invriezen. Dat gaat heel goed! Ik heb ze toevallig vanavond weer gegeten over een salade. Succes met het maken ervan!
    groetjes, Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ziet er heel lekker uit, ik hou deze pagina bij mijn favorieten, zo kan ik het receptje thuis ook eens proberen.

    groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen