zaterdag 3 oktober 2015

Heerlijke bieten-chocoladetaart!


Van de bieten uit de tuin heb ik nu voor de tweede keer een heerlijke bieten-chocoladetaart gemaakt. Het recept komt uit een Coop-krantje. Zo zie je maar: 200 kookboeken 'in the house' en toch nog een lekker recept gevonden in een supermarkt-krantje! De taart is heerlijk van smaak en van structuur (smeuïg). De bieten proef je terug als een soort aardse ondertoon die heel goed combineert met de chocolade. Afgelopen zaterdag hebben 10 mensen de taart geproefd en iedereen was enthousiast! 
Ik zeg: aan de bak ...

Ingrediënten

taart:
340 gr gekookte bietjes
225 ml plantaardige olie
200 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr donkere basterdsuiker
2 tl kaneel
snufje zout
50 gr cacao
3 eieren
110 gr pure chocolade

glazuur:
25 ml bietensap (ik heb frambozensap gebruikt)
100 gr poedersuiker

***
* Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

* Pureer de bietjes met een staafmixer of in een keukenmachine. 
* Meng de gepureerde bieten met de plantaardige olie.

* Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, het  kaneel en het zout.
* Zeef de cacao boven de kom en roer alles door elkaar.

* Voeg het meelmengsel toe aan het bietenmengsel en roer het goed door.
* Voeg de eieren één voor één toe en klop het mengsel ondertussen luchtig met een mixer of garde.

* Breek de chocolade in kleine stukken en smelt deze langzaam au-bain-marie
* Spatel de gesmolten chocolade luchtig door het beslag.

* Schep het beslag vervolgens in een ingevette springvorm van 24 cm.
* Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven (ik heb de oven daarna uitgezet en de taart nog 10 minuten in de warme oven laten staan)

* Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.

* Meng het bietensap (of frambozensap) en de poedersuiker tot glanzend glazuur.

* Smeer dit uit over een afgekoelde taart (je kunt het glazuur over de iets bolle bovenkant smeren of de taart omkeren en de strakke onderkant als bovenkant gebruiken)
* Garneer naar keuze, bijvoorbeeld met eetbare bloemen of rood fruit

Eet smakelijk!

1 opmerking: